Džudista Fízeľ postúpil v kategórii nad 100 kg do 2. kola

02.08.2024 Celý región

Paríž 2. augusta (TASR) - Slovenský džudista Márius Fízeľ nezaváhal v 1. kole na OH v Paríži. Vo svojej premiére pod piatimi kruhmi zdolal v kategórii nad 100 kg reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu na ippon

Duel sa v úplnom úvode niesol v opatrnom duchu, obaja džudisti rýchlo dostali vzájomné varovanie za pasivitu. Potom jediný slovenský džudista na hrách prevzal iniciatívu, musel sa však aj brániť kvalitným kontrám súpera. Tridsať sekúnd pred limitom sa bronzovému medailistovi z tohtoročných ME v Záhrebe podarila technika tomoenage, za ktorú dostal wazaari. Následne súpera udržal na zemi v zámku desať sekúnd, za čo dostal druhé wazaari a zvíťazil tak na ippon.

Fízeľa v 2. kole čakal favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov, bronzový medailista z uplynulých dvoch svetových šampionátov. Celá súťaž ako tradične vyvrcholí v priebehu jediného dňa.

džudo - muži nad 100 kg:

1. kolo:


Márius FÍZEĽ (SR) - Gerard Takayawa (Fidži.) na ippon
 

Džudista Fízeľ vypadol v 2. kole, nestačil na Jusupova

Paríž 2. augusta (TASR) - Slovenský džudista Márius Fízeľ ukončil svoje pôsobenie na OH v Paríži v 2. kole. Nad jeho sily bol favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov, ktorý zvíťazil na ippon.

Fízeľ v 1. kole kategórie nad 100 kg zdolal vo svojej premiére pod piatimi kruhmi reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu na ippon a postaral sa tak o prvé víťazstvo slovenského džudistu na olympiáde od Atén 2004, keď Jozef Krnáč vo váhe do 66 kg získal striebro. Následne Zoltán Pálkovács v Pekingu v kategórii do 100 kg a Milan Randl v Londýne vo váhe do 100 kg vypadli v 1. kole.

Duel sa v úplnom úvode niesol v opatrnom duchu, obaja džudisti rýchlo dostali vzájomné varovanie za pasivitu. Potom jediný slovenský džudista na hrách prevzal iniciatívu, musel sa však aj brániť kvalitným kontrám súpera. Tridsať sekúnd pred limitom sa bronzovému medailistovi z tohtoročných ME v Záhrebe podarila technika tomoenage, za ktorú dostal wazaari. Následne súpera udržal na zemi v zámku desať sekúnd, za čo dostal druhé wazaari a zvíťazil tak na ippon.

Bronzový medailista z uplynulých dvoch svetových šampionátov Jusupov potvrdil proti 25-ročnému Slovákovi pozíciu favorita. Od úvodu udával tón súboja a Fízeľ mal už 1:10 min pred gongom na konte dvakrát šido za pasivitu. Musel tak prejsť do útoku, pretože tretie by znamenalo koniec duelu, čo Uzbek využil a ešte pred koncom časového limitu si stihol pripísať dve úspešne techniky taniotoši a uranage. Získal tak dvakrát wazaari a tým pádom ippon.

Duel Fízeľa s Takayawom sa v úplnom úvode niesol v opatrnom duchu, obaja džudisti rýchlo dostali vzájomné varovanie za pasivitu. Potom jediný slovenský džudista na hrách prevzal iniciatívu, musel sa však aj brániť kvalitným kontrám súpera. Tridsať sekúnd pred limitom sa bronzovému medailistovi z tohtoročných ME v Záhrebe podarila technika tomoenage, za ktorú dostal wazaari. Následne súpera udržal na zemi v zámku desať sekúnd, za čo dostal druhé wazaari a zvíťazil tak na ippon.

džudo - muži nad 100 kg:

1. kolo:


Márius FÍZEĽ (SR) - Gerard Takayawa (Fidži.) na ippon

2. kolo:

Ališer Jusupov (Uzb.) - Márius FÍZEĽ (SR) na ippon
 

Fízeľ si na Jusupova veril: Bol som dobre pripravený

Paríž 2. augusta (TASR) - Slovenský džudista Marius Fízeľ ukončil svoje pôsobenie na OH v Paríži v 2. kole, no je rád, že sa pod piatimi kruhmi mohol vôbec predstaviť. Nedávno si totiž natrhol stehenný sval, toto zranenie bolo podľa lekárov veľmi vážne.

V 1. kole kategórie nad 100 kg zdolal vo svojej premiére pod piatimi kruhmi reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu na ippon. "Už som sa s ním bil v Perthe, takže som ho poznal. Každý na tejto úrovni chce podať čo najlepší výkon. Nebolo to ľahké, ale podarilo sa mi ho zdolať. Myslím si, že som zápas korigoval a mal som po celý čas pod kontrolou," povedal Fízeľ.

V 2. kole bol nad jeho sily bol favorizovaný Uzbek Ališer Jusupov, ktorý zvíťazil na ippon. S týmto súperom sa stretol nedávno v Paríži aj na turnaji grandlsamu. "Tréner mi hovoril, že som ho mal viac vylákať dopredu. Snažil som sa, ale nevyšlo mi to. Ja som si na neho veril a aj keď je v renkingu oveľa vyššie ako ja, tak som ho chcel zdolať. Po kondičnej a technickej stránke som na tom oveľa lepšie ako on, ale žiaľ, nevyšlo to."

Prípravu na turnaj skomplikovalo slovenskému reprezentantovi zranenie, ktoré si privodil pred mesiacom na sústredení v španielskom Benidorme. "Natrhol som si zadný stehenný sval, mal som tam 12-centimetrovú dieru. Nevedel som vôbec, či sa predstavím na olympijskom turnaji. Ale vďaka fyzioterapeutke a lekárke sme to dali dokopy. Je to zázrak, že som sa vôbec postavil, lebo lekárka mi povedala, že si nevie predstaviť, že s takým zranením sa dá súťažiť. Ale aj tak som chcel podať lepší výkon. Snažil som sa byť pozitívny, ale džudo som nemohol trénovať. Robil som nejaké veci v sede, posilňoval vrch tela, ale na to sa nechcem vyhovárať. Makal som štyri roky, bol som dobre pripravený. Bohužiaľ. Treba makať ďalej."

Fízeľ sa na turnaj pripravoval veľmi svedomito, v Paríži si stanovil prísny režim. "Bol som sa pozrieť pred dvoma dňami v hale, aby som videl, ako to vyzerá. Je to iné ako turnaje, ale to som nevnímal. Ale je to raz za štyri roky a mrzí ma, že to nevyšlo. Musíme si s trénerom pozrieť, čo musíme zlepšiť do ďalších rokov. Chcel som podať čo najlepší výkon, neprišiel som sa zabávať, nebol som ani na iných športoviskách. U mňa to bolo len o jedle a spánku, chcel som byť maximálne sústredený."

Uzbek potvrdil v 2. kole pozíciu favorita. Od úvodu udával tón súboja a Fízeľ mal už 1:10 min pred gongom na konte dvakrát šido za pasivitu. Musel tak prejsť do útoku, pretože tretie by znamenalo koniec duelu, čo Uzbek využil a ešte pred koncom časového limitu si stihol pripísať dve úspešne techniky taniotoši a uranage. Získal tak dvakrát wazaari a tým pádom ippon. "Vzhľadom na okolnosti to hodnotím pozitívne, pretože po zranení nastúpil na prvý zápas až tu na olympiáde. V tréningoch síce dostal zabrať, ale to nebolo ono. Mrzí nás to, lebo výkonnosť a formu mal stúpajúcu od minulého roka. V prvom kole to mal ťažké, lebo Takayawa trénuje v Japonsku a má 130 kíl a vie to. Proti Jusupovi sa mi zdalo prvé šido prísne, ale musím si to pozrieť. Potom mal dobré momenty, bil sa v rámci možností, ale po mesiaci bez prípravy je to na súpera takéhoto rangu ťažké," povedal tréner 25-ročného Slováka Ján Gregor.

Dodal, že jeho zverenec ho potešil najmä prístupom: "Som na to hrdý. Na nič sa nevyhováral, bol chlap. Bojoval, čo to išlo."
 
 

Vyberte región

mark